Stały opał na zimę – na jakie rzeczy zwracać swoją uwagę
W naszym kraju cały czas dużo instalacji centralnego ogrzewania jest opartych o piece na stałe paliwa. Wśród takich pieców znajdzie się konstrukcje bardzo nowoczesne, które spełniają rygorystyczne normy w zakresie czystości palenia, ale też wymagające wysokiej jakości paliwa. Jak też konstrukcje stare, do których wrzucić można w zasadzie wszystko, co się ma pod ręką, i co tylko będzie się dało spalić. Jednak żeby faktycznie dało się zapewnić w domu wymaganą ilość ciepła, to opał musi mieć wysoką kaloryczność, albo musi go odpowiednio dużo być.
W tym zakresie od wielu lat największą popularnością cieszy się tradycyjny węgiel. Jest on dostępny w dużej ilości rodzajów, przede wszystkim różniących się stopniem rozdrobnienia. Najlepsze są gatunki złożone z większych kawałków, jakie wolno się palą przez dłuższy czas. W porównaniu z węglem mniej korzystnie prezentuje się drewno, ale jest za to sporo tańsze od niego.
Dużo korzystniej do spalania w piecu będą się nadawać liściaste gatunki, szczególnie twarde. Dość wolno się one palą i wytwarzają więcej ciepła, niż iglaste odmiany. Jeśli chodzi o te ostatnie sporym problemem jest duża ilość żywicy, co wymagać będzie stosowania odpowiednich rodzajów pieców. W ostatnim czasie czasach popularnością zaczęły się też cieszyć pellety i brykiety, tworzone z wiór czy trocin. Wszystkie te rodzaje opału bez problemów się znajdzie w jednym z dobrych składów, a takiego poszukać na przykład można po podaniu w wyszukiwarce hasła hurtowa sprzedaż opału.
+Tekst Sponsorowany+